Sismofix Kullanım Kılavuzu
Sismofix Paket İçeriği
- 1 Takım SİSMOFİX (Güçlü Kolon Kumaşına Dikili Mantarbaş, Yapışkanlı Cırt Kumaşı)
- 2-3 adet Yutong Dübeli
- 2-3 adet Beton-Tuğla Dübeli
- 2-3 adet Yıldızbaşlı Vida
- 2-3 adet Metal Pul
- 1 parça 150 numara Zımpara Kağıdı
Sabitlenecek Eşya ve Sismofix Seçimi
Depreme karşı eşyalarınızı güvenli şekilde sabitlemek adına SİSMOFİX ürününü satın aldığınız için sizleri tebrik etmek isterim. Emin olabilirsiniz ki bu ürün an itibariyle bulabileceğiniz en doğru, en güvenli eşya sabitleme ürünüdür. (bakınız www.sismofix.com/hakkimizda. SİSMOFİX Neden ve Nasıl Geliştirildi?)
İlk olarak evinizde / iş yerinizde sabitlemek istediğiniz eşyalarınızı belirleyin. Bu eşyalar, gardırop, büfe, komidin, kitaplık, çalışma masası, buzdolabı, müzik seti, tv ünitesi gibi ürünler olabilir.
Sabitleme yapacağınız ürünleri belirlerken bulunduğu konumu, deprem durumunda oluşabilecek riskleri ve yaşam alanınızda yerini daha güvenli bir yere alma ihtimalinizi gözden geçirin. Yaşam üçgeninizde tehlike yaratabilecek veya çıkış noktalarınızı kapatabilecek eşyaların yerini değiştirme imkanınız var ise değiştirin.
Doğru şekilde sabitleme yapmak için ürünün boyutuna, ağırlığına ve oluşturduğu riske bakmak ve ona göre SİSMOFİX lokasyonuna ve adetine karar vermek gereklidir.
Örneğin 2.40 m x 2.80 m x 0,60 m boyutlarında battal boy bir gardırop sabitleyecekseniz. Tahmin edeceğiniz üzere bu dolap oldukça ağır bir dolaptır ve deprem etkisi altında ağırlığının fazla olması maalesef daha çok etkilenmesine ve daha büyük risk oluşturmasına neden olacaktır. Bu nedenle, Sağ ve sol kenarlarından 2 şer adet ve tavanından da 2 adet olmak üzere toplamda 6 adet 30-35 veya 40 cm uzunluğunda SİSMOFİX kullanmalısınız. 1.20 m x 2.0 m x ,50 cm lik bir çocuk elbise dolabını sabitleyecekseniz, bu dolap genellikle hafif bir dolaptır. Sag ve sol kenarlarından bir adet ve tavanından bir adet SİSMOFİX kullanmanız yeterli olacaktır. (bakınız resim 1)
Hangi boyda SİSMOFİX kullanmanız gerektiğine karar verirken, dolabınızın duvara olan mesafesine, yan kenarın bir duvara sıfır yaklaşma durumuna ve bazı dolaplarda ekli resimde göreceğiniz gibi çıkıntılı kenar çıtaları kullanılmıştır bu üç detaya bakmalısınız. Eğer dolabınız duvara arka kısımdan sıfır dayanıyor veya sadece 3 cm lik bir süpürgelik mesafesi var ve her iki kenarına el ile ulaşım imkanınız var ise 30 cm lik SİSMOFİX doğru seçim olacaktır. Eğer dolabınızın bir kenarı yan duvara elinizin rahatlıkla girmeyeceği kadar sıfır dayanıyor ise bu bölge için 35 cm lik SİSMOFİX doğru tercih olacaktır. Eğer dolabınızda ekli resimde göreceğiniz gibi çıkıntılı bir kenar çıtası kullanılmış ise uygun SİSMOFİX 40 cm uzunluğunda olandır. (bakınız resim 2)
Her bir Sismofix test verilerine göre yaklaşık Min 200 kg (2000 kN) lık bir kuvete karşı koyabilmektedir.
Sismofix Uygulama Aşamaları
SİSMOFİX uygulayacağınız içerisi dolu ağır bir dolap ise ilk olarak 1-2 insan gücü ile hareket ettirilebilmesine yetecek kadar içerisinde bulunan ağır eşyaları (çekmece, raf, mont vs.) boşaltın. SİSMOFİX uygulayacağınız eşyayı hareket ettirmeden önce, duvara dayanan kenarlarının süpürgeliğe veya duvara tam olarak dayanmış olduğundan emin olmalısınız. Sonrasında, kurşun kalem ile SİSMOFİX uygulanacak yerleri düz bir çizgi ile duvara işaretleyin. Örneğin ikişer adet sağ ve sol kenarına ve 2 adet de tavanına SİSMOFİX uygulayacaksanız duvara 6 noktadan çizgi şeklinde işaret koymanız gereklidir. Duvara tam dayanan bir yan kenarı olan dolap sabitleyecekseniz oraya işaret koymanız mümkün olmayacaktır. Bu durumda en azından duvarla olan mesafesini ölçerseniz dolabı çektikten sonra metre yardımı ile koymanız gereken yeri işaretleme şansınız olacaktır.
Yüksek dolaplarda kenarlardaki SİSMOFİXLERİ bir tanesi yaklaşık olarak yüksekliğin yarı ölçüsüne diğerini ise 1 m üzerine olacak şekilde yerleştirin. Tavan SİSMOFİXLERİNİ ise eşyanızın tavan uzunluğunu 3 eşit parçaya böldüğünüzde çıkacak 2 adet bölme çizgisine yerleştirebilirsiniz. (bakınız resim 3)
İşaretlerinizi duvara çizdikten sonra, arkasında rahatlıkla çalışabilecek ve matkapla delik delinebilecek kadar mesafede öne ve yana çekmelisiniz.
Kullanacağınız SİSMOFİX’i duvarda çizdiğiniz işarete dik olacak şekilde tutarak su terazisi veya telefonunuzun su terazisi aplikasyonunun kullanarak düz olduğuna emin olduktan sonra kuşgözü deliklerinden duvara birer daire çizerek matkap ile deleceğiniz yerleri belirlemelisiniz. 30 cm lik SİSMOFİX için işaret çizginiz mantarbaş tutucunun bittiği yerden yaklaşık 3 cm geride, 35 cm için yaklaşık 7 cm geride ve 40 cm için ise yaklaşık 9 cm geride olmalıdır.
Dikkat etmeniz gereken en önemli husus SİSMOFİXİNİZİ duvara, uzun olan sabitleme kumaşı dolabınızın arkasında kalacak ve yapışkan yüzeyde dolabınızın sabitlemek istediğiniz kenarına bakacak şekilde sabitlemenizdir. Aksi bir uygulamada cırt-cırt mekanizmasının açılma yönünde sabitleme yapacağınız için eşya hareket ettiğinde cırt-cır kolaylıkla açılacaktır. (bakınız resim 4 )
Tüm SİSMOFİXLERİNİZİN delinecek olan delik yerlerini duvarınıza işaretledikten sonra duvarınızın cinsine göre 8-9 mm. lik uç ile darbeli matkap yardımıyla deliklerinizi delmelisiniz. Paket içerisinde bulunan 2 tip dübelden gri düz olan dübel beton ve tuğla uygulamaları için, beyaz ve yivli olan dübel ise gazbeton uygulaması içindir. Uygun dübeli seçerek delmiş olduğunuz deliklere dübellerinizi bir çekiç yardımıyla yerleştirin. Rahat girmesi için deliğinizi çok fazla genişletmeyin.
SİSMOFİXLERİNİZİ kuşgözü delikleri dübellerinize gelecek şekilde tutarak paket içerisinde bulacağınız pul ve vidalar ile duvara sabitleyin. Dolabınızı nihai olması gerektiği pozisyona geri getirin. Eğer bir kenarı duvara el girmeyecek kadar yaklaşan bir dolap sabitleyecekseniz. Önce o kenarı eliniz girecek ve ölçü alabileceğiniz kadar duvara yaklaştırın. Yerden duvara sabitlediğiniz SİSMOFİXLERİNİZİN orta noktasını şerit metre ile ölçün ve aynı yükseklik ölçüsünü dolabınızın yapışacak olan kenarına taşıyarak kalem ile işaretleyin. Yapışkanlı çırt bandınızı işaretlediğiniz orta noktaya gelecek şekilde koyup cırt bandın etrafını kalem ile çizerek işaretleyin.
Yapışkanlı cırt bandınızın dolabınız ile tam tutunma sağlaması için önce paket içerisinde bulacağınız 150 numara zımpara kağıdı ile önceden işaretlediğiniz cırt bandın yapışacağı yüzeyi cilasını bir miktar çıkartacak ve pürüzlü bir yüzey oluşturacak kadar zımparalayın. Islak bir bez ile zımpara sonucu oluşan tozları tamamen sildikten sonra kuru bir bez veya kağıt havlu ile yüzeyinizi tam temiz ve kuru oluncaya kadar kurulayın.
Yapışkanlı cırt bandınızın arka koruyucu beyaz kağıdını mümkün mertebe yapışkanlı yüzeye temas etmeden çıkartarak zımparaladığınız ve kuruladığınız mobilya yüzeyine tam düz olacak şekilde yapıştırın. Eliniz ile hafifçe heryerine baskı uygulayarak tam yapıştığına emin olun. Yapışkanın dolaba tam sağlam olarak yapışması için 12 saatlik süre kesinlikle SİSMOFİXİ veya cırt kumaşı açmaya çalışmayın.
Dolabınızı duvarınıza sadece eliniz girecek kadar yaklaştırın ve SİSMOFİXİNİZİ cırt kumaşa yapıştırın.
Dolabınızı nihai olması gereken konuma getirdikten sonra diğer SİSMOFİX yapıştıracağınız yüzeylere de ilk SİSMOFİX de uyguladığınız şekilde önce işaretleyin, sonra zımpara ile pürüzlendirin ve sonra ıslak kuru bez yardımı ile tam kuruladıktan sonra yapışkanlı cırt kumaşı yapıştırın ve SİSMOFİXİNİZİ cırt kumaşa yapıştırarak işleminizi bitirin.
SİSMOFİXİNİZ bundan sonra mobilyanızın yerini değiştirmediğiniz veya ev değişikliği yapmadığınız sürece sizi sürekli olarak korumaya devam edecektir.
Dileriz kullanılmasına ihtiyaç olmaz ama olduğu zaman da sizi tam olarak koruyacağına emin olabilirsiniz.